11 Metoder för att stimulera barns känsla för humor

Författare: Mylo | Datum: August 24, 2020

Med humor kan barnen avvika från regler. Genom humor föreställer sig barn hur väl de behärskar sina fysiska förmågor, hur väl de vet hur vissa saker utvecklas och ser ut. Barnen praktiserar även sina språkkunskaper som t.l.x avslöja vissa känsliga problem.

Humor  kommer från en stor del av att ha en känsla av att behärska en handling,  aktivitet eller kunskapen om en sak. Därför kommer ett barn inte att skämta eller skratta av ett skämt om han inte har varit där, gjort det och förstått det. Till exempel, om ett barn inte vet hur djuren från en bondgård  eller ett zoo ser ut, kommer det inte vara roligt om barnet ser en bild på djurens huvud på fel kropp.

Humor, kreativitet och lek är kopplade. Ett bra sinne för humor är ett verktyg som barn kan lita på hela livet för att hjälpa dem att:

 • se saker ur flera perspektiv.;
 • vara spontana;
 • förstå okonventionella idéer eller tankesätt.;
 • se bortom ytliga saker;
 • njuta och delta i livets roliga aktiviteter;
 • inte ta sig själva för allvarligt.

Barn med välutvecklad humor är gladare och mer optimistiska, har högre självkänsla och kan se skillnader mellan sig själva och andra. Barn som kan uppskatta och dela humor är mer gillade av sina vänner och kollegor och  kan bättre hantera svårigheter.

Här är några tips om hur du kan uppmuntra ditt barns humor.

 1. Ha en varm, stödjande atmosfär hemma. Detta kommer att öka barnets förtroende.
 2. Var lekfull med barnet. Uppmuntra till roliga familjesamtal regelbundet; detta skapar en rolig miljö hemma och kommer att öka barnets förmåga att ha kul. Roliga rörelser är mycket lyckade för barnen – lustigt kroppsspråk, roliga gester och ansiktsuttryck, osv.
 3. Berätta roliga historier för barnet. Använd roliga bilder eller episka berättelser regelbundet för att stimulera barns känsla för humor. Barn kommer att inse att saker inte är som förut och de kommer ha roligt.
 4. Använd humor själv i vardagen. När det kommer till en spänd situation, smyg in ett skämt om det – detta kommer att lära dem att minska deras ilska, aggression och ångest.
 5. Gör ett skämt av ett misstag. Det är väldigt  bra att skratta åt sig själv i vissa situationer. Barn som gör skämt om sina egna misstag har mindre risk att bli mobbade av andra.
 6. Ha kul med ditt barn. Lek som ett barn, gör dumma saker – låtsas att du föll och inte kan ställa dig upp till exempel, gör allt du kan för att få barnet att skratta regelbundet.
 7. Se till att du uppmuntrar ditt barns självkänsla. Ett barn med bra självkänsla har lättare att utveckla ett bra sinne för humor.
 8. Skratta med ditt barn när han berättar en rolig historia. Även när du inte tycker att det är så roligt.
 9. Ha en utmaning “Skratta inte.” En av er måste försöka få den andra att skratta  och den andra måste försöka att inte skratta. Det är väldigt svårt att vinna, men väldigt kul!
 10. Hjälp barnet att förstå andras behov, önskningar och nöjen. För att roa dem måste barnet förstå sina perspektiv och stämningar. När vi hjälper ett barn att lära sig lösa problem med syskon  och vänner, är det bäst att lyssna på dem, förklara saker, förhandla och agera till lösningen de har kommit  överens om. Detta hjälper  faktiskt grunden för en humor, bland annat.
 11. Använd humor för att få barnet att följa vissa instruktioner. Till exempel, när barnet inte har plockat upp sina leksaker, kan du skämta om ett larm som börjar när leksakerna fortfarande är spridda runt i huset när de inte används. Ett larm som bara stannar när barnet samlar in dem. Glöm inte att tacka barnet för att ha gjort det du vill, på ett roligt sätt: ”Åh, vad bra du var på att stoppa det larmet! Städa  leksakerna imorgon efter att du har lekt med dem! ” Du kommer att uppnå ditt mål och ditt barn kommer att ha mer respekt för dig eftersom du är en rolig person.

Vad gör du för att stimulera ditt barns humor?