7 roliga saker du kan skapa tillsammans med ditt barn genom att använda ”upcycling”

Författare: Mylo | Datum: July 15, 2020

Det är jättekul att bygga nya saker, vare sig du är en vuxen eller ett barn. Speciellt att ge saken ett nytt syfte genom att återanvända “skrot” av hushållsprodukter. Det är också ett bra sätt att hjälpa miljön och naturen genom att begränsa mängden skräp vi producerar.

“Upcycling” är också  ett utmärkt sätt att stimulera kreativt tänkande, producera innovativa saker, men också att skydda det vi redan har och ha kul utan teknologi.

Här är några roliga idéer du kan göra med barnen på en eftermiddag eller helg.

1. Lyktor av konservburkar

Välj några konservburkar som du har tagit bort etiketterna från. Du kommer att behöva en spik, hammare och ett mönster (skissa)  de former du kommer att borra i sidoväggarna på lådorna. Det kan vara stjärnor, blommor eller andra roliga bilder. Du kan använda en tuschpenna  för att rita mönstret på konservburken i förväg (tuschpennan kan lätt torkas med sprit då). Fyll konservburkarna  med vatten och lägg dem i frysen över natten – det hjälper dig att inte böja burken när du gör hålen för din modell, med hjälp av spiken och hammaren. Du kan måla de nya lyktorna i olika färger, du kan till och med hänga dem på balkongen till exempel genom att göra två hål i toppen, så kan du trä in en tråd eller ett rep. Sätt i ett litet ljus i dem och njut av deras kvällsljus med dina nära och kära!

2. Krukor från burkar

Om du har några växter som behöver en liten och dekorativ kruka, kan du förvandla burkar till något mycket snabbt. Du behöver bara göra några hål i botten av en låda så att överskottet av vattnet kan rinna ut så att rötterna inte ruttnar. Lägg sedan försiktigt växten i den nya potten, fyll den med jord och låt barnet dekorera den med hjälp av sin fantasi. Du kan använda olika färger, material och till och med rörliga ögon som du kan klistra på, för att ge liv till roliga ansikten eller former.

3. Tärningar från kartonger

Kartonger kan ha flera användningsområden, men en av våra favoriter är att förvandla dem till pedagogiska tärningar för att lära de små barnen om färger, former, symboler osv. Allt du behöver göra är att klippa 6 kartong stycken i samma storlek, rita önskade former, färger eller symboler på dem och limma ihop dem! Vad kan vara enklare, men också roligt?

4. Krukor av plastflaskor

Vi samlar många plastflaskor idag, så det är mycket bra om vi lyckas minska mängden plast vi kastar bort. Dessa flaskor kan enkelt förvandlas genom att skäras till stora krukor för växter, särskilt om du vill ha en liten trädgård på balkongen som både du och barnen kan njuta av  – du kan skapa krukor för en vertikal trädgård på balkongens vägg, krukor upphängda eller till och med krukor som ger det nödvändiga vattnet för växterna. Möjligheterna begränsas endast av allas fantasi och kreativitet!

5. Vindklockor från burkar

Det är väldigt lätt att tillägga lite färg på din balkong genom att förvandla några burkar till vindklockor. Du behöver burkar, lite färg för att måla dem, en bit ståltråd  och en plast- eller trådcirkel. Måla burkarna i önskade färger, gör ett hål i deras botten  där du trär igenom en bit snöre och knyt sedan den till plast/trådcirkeln. Du är redo att dekorera balkongen!

6. Leksaker tillverkade av toarullar från toalettpapper

Du kan använda dessa rör för att skapa olika barnleksaker –  allt från raketer, bilar, till alla slags figurer och till och med kreativt dekorerade armband med alla slags andra återvinningsbara material.

7. Magneter tillverkade av flask kapslar

Om du har dragit av metall korkar från flaskor eller till och med från burkar, kan du enkelt förvandla dem till roliga kylmagneter. Du behöver lite färg, lim, magneter och de omslag du vill ha på. Måla dem med barnen, klistra in magneterna på insidan så är du klar! Du kan lägga till rörliga ögon på korkens framsida för att göra det ännu roligare. Om du känner för en ännu större utmaning, kan du förvandla dessa korkar till brädspels figurer!

Det här är bara några få idéer som du kan göra med dina barn. Det här är bara att steg närmare till att skapa din egen robot från gamla delar!

Skicka resultatet till oss av dina experiment!