15 roliga och kreativa lekar

Författare: Mylo | Datum: August 24, 2020

Utvecklingen av barns hjärnor är mycket viktig och kreativitet spelar en nyckelroll i detta. När det gäller barns tidiga utveckling är kreativitet involverad i utvecklingen av kognitiva färdigheter, språk, sociala färdigheter, såväl som emotionell balans och fysiska färdigheter. Kreativitet utvecklar självförtroende när barnet skapar något med sina egna händer och förbättrar även barnets problemlösningsfärdigheter.  Kreativitet uppmuntrar barnet att använda spontana idéer, finmotorik och koncentration.

Allt barn behöver för att vara kreativa, att ägna sig helt åt aktiviteten och förvandla den aktiviteten till något eget. Det som är viktigt i alla kreativa aktiviteter är självuttrycksprocessen. Kreativa upplevelser kan hjälpa barn att uttrycka och hantera sina egna känslor.

Barn behöver många möjligheter för kreativa lekar och ett kreativt tänkande. Här är några idéer som du enkelt kan prova hemma för att uppmuntra och utveckla ditt barns kreativitet.

 1. Laga en rolig soppa. Låt ditt barn välja “ingredienser” från hela huset. Allt som är barnvänligt och som passar i en stor skål är acceptabelt. Låt ditt barn bestämma vem den ska bjuda in till banketten – grannarna, mormor, grisen Hugo. För att ha extra roligt och göra det mer fantasifullt, använd vanliga föremål på ovanliga sätt – detta uppmuntrar barnet att tänka mer öppet om världen där han bor.
 2. Skapa ditt egna musikband. Om grannarna tillåter det kan du använda krukor, kastruller och skedar för att skapa ett brett utbud av musik tillsammans med barnet, medan du dansar till den nya och intressanta musiken. Visa din öppenhet för musik och dans utan att vara kritisk till din stil eller innehåll.
 3. Skapa nya berättelser. Ändra slutet på ditt barns favoritsagor och dikter tillsammans. “Det var en gång en gammal kvinna som bodde i en hatt,” till exempel. Detta kommer att uppmuntra barnets språkutveckling och hjälpa barnet att lära sig att berätta historier på sitt egna sätt.
 4. Titta på molnen. Den fluffiga ser ut som ett får. Den tunna ser ut som en penna. Lägg dig tillsammans med ditt barn på rygg och fråga ditt barn vad han/hon ser. Dagdrömmar  om den oändliga himlen visar ditt barn att även de vanligaste sakerna är öppna för ovanliga tolkningar.
 5. Ha en rolig tävling. Utmana ditt barn att rita den konstigaste bilden av en katt som han/hon kan föreställa sig eller skapa en blandning av två eller flera djur. Dessa typer av aktiviteter uppmuntrar inte bara kreativitet utan visar också att insatser för perfektion inte nödvändigtvis är ett önskevärt mål.
 6. Modeparad. Kan inte du tro att du hade på dig en fluffig mångfärgad halsduk? Ta den ur garderoben, sätt på dig den och bli Regnbågens drottning. Tillsammans med ditt barn kan ni förvandlas till viktiga karaktärer på Kungliga slottet. När du släpper ner garden, ser barnen att din fantasi uppskattas i din familj och att du är en extremt fantasifull person.
 7. Ett utmanande ritspel. En av er börjar snabbt rita något enkelt. Till exempel kan du rita en cirkel eller en linje, ett par ögon eller ett hus. Du kan sedan lägga till element på ritningen. Du kan också lägga till dialogbubblor för att ha extra roligt.
 8. Rita med hjälp av tärningar. Om du inte har tärningar som är speciellt skapade för att teckna, kan du skapa dem själv genom att vika papper i form av en kub; en av tärningarna har på sina sidor färger som används i ritningar, en annan har linjer och en annan har former. Ta sedan tärningarna, tuschpennan och papperet, tillsammans med barnet, och bestäm hur många gånger ni ska kasta tärningarna vardera. Varje spelare tar ett papper och kastar tärningarna och drar sedan vad tärningen visar. Du kan välja att rita din egen tolkning av symbolerna på tärningen. För att ha extra roligt kan du prova att använda två eller till och med alla tre tärningarna.
 9. Klipp och limma. Att använda sax är en aktivitet som tar lite tid för barn att lära sig och är också en viktig motorisk färdighet. Denna aktivitet hjälper barn att utveckla sin kreativitet och skapa konstverk. Du behöver en sax, färgat papper med förritade former, lim och ritpapper. Uppmuntra barnet att klippa ut formerna på det färgade papperet.  Klippa ut utskärningarna på ritpapperet för att skapa ditt egna konstverk.
 10. Saltmålning. Detta är en rolig aktivitet som hjälper dig att förbättra ditt barns kreativitet. Saltmålning kan uppenbara barnets konstnärliga sida. Du behöver Epsom-salt, olika matfärger, lim, ritpapper, en penna, pappersplattor. Tillsätt några droppar karamellfärg på en pappersplatta över lite Epsom-salt och blanda. Upprepa denna process med alla färger som ditt barn vill ha. Låt ditt barn rita sina favoritformer och mönster på ritpapperet. Hjälp honom/henne att applicera lim på mönstren och häll sedan det färgade saltet över ytorna med lim. Låt det torka och sedan kommer ni att tillsammans förundras över det nya konstverket.
 11. Forma med leklera. Leklera är inte bara billig utan också en otrolig resurs för att skapa modeller och föremål fulla av fantasi. Allt du behöver göra är att ge ditt barn lite leklera. Barnet kommer låta fantasin flyga och skapa alla slags former, av vilka några är mer komplexa. Leklera hjälper till att stimulera barns hjärnor och får dem att tänka mer för att skapa olika former. Du kan uppmuntra barnet att använda olika pinnar eller material med olika former för att skapa textur.
 12. Fingermålning. Det är en rörig och kreativ aktivitet. Allt du behöver är pastellfärger, målarpalett och ritpapper eller en duk. Låt ditt barn välja sina favoritfärger. Lägg en tidning på bordet som du kommer att lägga på papper eller tygduk och låt barnet måla de önskade formerna med fingrarna.
 13. Lite teater. Uppmuntra ditt barn att hitta på en lek! Det kan vara allt från att låtsas vara ett visst djur, till att återskapa en teaterpjäs som han/hon sett tidigare. Ändra sedan på slutet eller till och med skapa din egna scen med strumpdockor. Denna typ av aktivitet kommer att öka barnets självförtroende och hjälpa till med att förbättra minnet.
 14. Den mystiska rutan. Barn älskar sensoriska aktiviteter! Så hitta en låda som kan stängas och gör ett hål som passar barnets hand. Lägg ett föremål i rutan och uppmuntra barnet att gissa vad det är för något. Låt honom/henne ställa frågor för få ledtrådar.
 15. Skattjakt. Barn älskar att leta efter dolda föremål, särskilt om de kan sedan vinna ett pris. Skriv en serie av kreativa ledtrådar på pappersbitar. Placera den första ledtråden på plats som är lätt att hitta som t.ex bland frukostskålar och tallrikar. Lägg resten av ledtrådarna runt huset som en väg som leder till det stora priset.

Är du redo att leka?