Hur man skapar en liten trädgård hemma med barn

Författare: Mylo | Datum: August 5, 2020

Trädgårdsskötsel är en underbar aktivitet för barn. De kan lära sig många användbara saker om naturen och färdigheter som normalt inte lärs ut i skolan.

Genom att ta hand om växter, kommer barn att känna en tillfredsställelse som erbjuds av långsiktiga aktiviteter, som innebär att ta hand om något, samtidigt som man observerar naturen.

Men hur uppmuntrar vi barn att börja med trädgårdsskötsel? Vi har några väldigt enkla knep för dig.

 1. Ge dem deras egna kruka, planterare eller hink för att odla sina växter och ta hand om dem. För extra roligt, försök att återanvända olika behållare i huset – plastflaskor eller trummor som du kan klippa ett hål i så att överskottet av vatten kan rinna ut när du vattnar växterna.
 2. Ge dem riktiga verktyg för trädgårdsskötsel – det är svårt att hitta några hållbara (annat än plast) för barn, men du kan låna några av dina egna. Uppskatta deras ansträngningar så kommer de säkert bli lyckliga!!
 3. Använd frön – vissa växter är lättare att odla från plantor, men barn lär sig det mesta om naturen och växter från frön. För att göra det enklare kan du lägga frön på groddar på pappershanddukar doppade vatten, som du håller i huset, i värmen. När de har gror kan de transplanteras i krukor eller planterare som är förberedda för dem.
 4. Förklara hela processen och svårigheten av de växter du odlar – barn kommer att förstå bättre vad de gör och vad syftet med trädgårdsskötsel är om du förklarar processen. Alltså som växter växer från frö till växt, grönsak eller frukt de kommer att äta . Uppmuntra dem att skörda de växter som de odlar på egen hand och förbereda dem för att äta – ibland krävs det lite vuxen hjälp för att göra detta 😉
 5. Du kan fuska lite – beroende på barnens ålder kan du hjälpa dem lite med att ta hand om växter utan att de vet om det och se till att växterna kommer att överleva. Vissa trädgårdsuppgifter kan vara för svåra eller för tråkiga för yngre människor, så du kan ingripa i hemlighet – se till att växterna har vatten, ljus och värme och att inga skadedjur visas på dem. Det är viktigt för barnen att vara “ägarna” till den lilla trädgården, men lite hjälp är välkommen.
 6. Beröm deras ansträngningar – barnens motivation ökar otroligt när de vet att deras ansträngningar uppskattas. Ta bilder av den lilla trädgården och beröm den till dina vänner och familj. På det här sättet kommer du att vara säker på att barnen kommer att fortsätta vara med i sitt nya projekt.

Här är några växter som små barn enkelt kan ta hand om, även när de odlar dem i krukor, planterare eller olika andra container  i en lägenhet eller på en liten balkong:

 1. Sallad – växternas tillväxt kommer att glädja barnen och kanske övertyga dem till att äta mer sallad!
 2. Körsbärstomater – prova plantor snarare än frön, så ser du hur roligt det kommer att vara att odla dessa växter för barn. Tomater älskar solen och du måste undvika att vattna dem på bladen!
 3. Potatis – vare sig de är vita eller rosa, potatis är väldigt kul att plantera och ta hand om, särskilt eftersom de växer snabbt, även i krukor. Du kan försöka plantera 2-3 potatisar i krukor eller stora hinkar på cirka 20 l.
 4. Zucchini – dessa växter växer lätt, snabbt och deras storlek kommer att fånga barnens uppmärksamhet.
 5. Ärtor eller bönor – det här är klättrande växter, så du måste stödja dem för att växa och bära frukt. Men de växer snabbt och är lätta för barn att plocka av dem.
 6. Nasturtium – dessa blommor är väldigt enkla att odla, vilket uppmuntrar små trädgårdsmästare att ta hand om dem. De färgglada blommorna, orange, gul eller röd, är ätliga och kan läggas till som extra färger till salladen..
 7. Jordgubbar – det är förmodligen barnens favoriter! Välj en sort som bär frukt hela sommaren så att du kan njuta av dem.
 8. Grön lök – är inte en spektakulär växt för de små, men den är välsmakande och växer snabbt.

Vad planterar du?