Var kommer Mylo ifrån eller Hur ett barn kan förändra världen

Författare: Mylo | Datum: April 3, 2020

Det började med en fråga: “Pappa, varför finns det så mycket skräp i skogen?”

Det var en solig lördag morgon i början av mars. En magiker av idéer som är fader till en glad 6-årig tjej, bestämde sig för att gå ut med sin familj och promenera i naturen, i skogen runt staden. Det var ett perfekt tillfälle att njuta av den friska luften, lukten av jorden under den nysmälta snön, det unga gräset och doften av vårblommor som just börjat visa sig bland bladen som täckte jorden. De blev inte särskilt förvånade när de hittade skräp överallt istället för blommor.

Utmaningen var inte att hitta en plats utan skräp eller att samla det, utan att förklara för ett barn hur skräpet gick i skogen, sedan hur skräpet blev sopor, hur människor fick producera så många saker och glömma naturen och hur vi kan stoppa det i skogen. Det fanns många frågor om skräp, människor och natur som började med “varför…” och vår magiker av idéer var tvungen att slå upp och svara till flickan. I slutet av dagen undrade vår magiker om hans svar var korrekta, om han förklarade väl att barnet förstår saker och om det finns andra föräldrar som försöker förklara för barnen samma saker. Men den mest pressande frågan var hur man förklarar det på ett enklare och mer vänskapligt sätt för förskolebarn.

Och så bland sina tankar, vår magiker har hittat svaren – barnens värld är en värld av berättelser, hjältar från berättelser, sagor, en värld full av idéer, äventyr, där allt är möjligt. Och på de magiska spåren i denna värld kom en vänlig hund som hette… Mylo och kom till vår magiker. Mylo var angelägen om att berätta för barnen om världen omkring dem, att hjälpa dem att förstå det bättre och att ta dem på vägarna till fantastiska äventyr genom vår världs natur.

Magikern tillät Mylo att bära honom runt om i världen på jakt efter hjälp för att skapa unika naturupplevelser för barn. Således träffade magikern Mylos kreativa vänner men också barnpsykologer och alla gillar fantastiska barns äventyr och vill hjälpa naturen. Det tog lite tid tills de hittade den perfekta barnupplevelsen, men resultatet förtjänade alla ansträngningar – en bok som barn kan leva i, att känna igen och hitta sig själva, en enkel bok, men med ett kraftfullt budskap, en egen bok, om naturen och människor – en bok där de är hjältarna till underbara äventyr och räddar naturen.

Men från idéer till verklighet långt, Magiker, Mylo och deras nya vänner hade många hinder, från tiden som att springer för fort, till texter för långa som inte passar in på sidor, från att samla idéer som flyger runt dig snabbare än blixten som du inte kan fånga, och tills att ändra de slutliga idéerna till “1” och ” 0 ”så att personer som handlar med internet och teknik kan skapa en lämplig plattform för böcker. Under tiden har trollkarlen och Mylo länge tänkt på vem som borde få böckerna först – det måste finns någon som förstår dem, som älskar berättelser och böcker så mycket som dem, som bryr sig om naturen och barn, och som tror att tradition och teknik kan kombineras. Någon som har modet att förändra världen.

Och de människor som först tänkte på både Magikern och Mylo var invånarna i Sverige. Mylo har hört mycket om dem, om deras respekt för naturen, om deras berättelser och traditioner, om hur mottagliga de är för att integrera det nya i sina liv och alltid hitta en balans med naturen som omger dem och hjälper dem i deras dagliga liv. De två insåg att de kommer att hitta vänner i Sverige för att hjälpa dem att förändra världen ytterligare, från ord till ord, från bok till bok och från en berättelse till en annan berättelse.

Så kom Mylo och hans vänner att resa till Sverige för att få nya vänner, särskilt bland barn som älskar berättelser och natur. Varje dag är ett nytt äventyr nu – vi samlar in historier, fångar idéer och får dem till liv i ritningar och skapar barnböcker för att hjälpa dem att förstå världen och ge dem modet att ändra den till det bättre.
Förändring börjar med små, små steg, så små att du inte ens kunde tro att de kan göra någon skillnad. Men om ett litet barn som ställde en så liten fråga samlade oss alla för dig, kan vi säkert göra en skillnad tillsammans, oavsett hur små vi är på egen hand.

Hur drömmer ditt barn att förändra världen?