10 idéer för att stimulera barns kreativitet genom poesi

Författare: Mylo | Datum: April 21, 2020

Poesi är en speciell form att uttrycka sig på och har kraften att stimulera barns kreativitet, genom språket som används. Barn lockas av rimmande ord. Skapandet eller upprepningar av dikter är inte bara roligt och stimulerande för barns fantasi och kreativitet. Utan det hjälper dem också att utveckla sina litterära kunskaper. Eftersom vi idag firar den internationella poesidagen och det kreativa sinnet, utmanade jag våra vänners barn att skriva dikter om naturen. Det var en fantastisk upplevelse att hitta roliga teman och rimmande ord!

Här är några idéer som kan hjälpa dig att stimulera barns kreativitet genom poesi.

  • Börja tillsammans med att läsa olika typer av dikter. Barnens favoriter kommer naturligtvis att vara de roliga, som rimmar. Läs tillsammans från flera poeter och utforska världen skapad av dem. Du kan läsa varje dikt högt, två gånger – en gång bara för att gå igenom texten, med lämpliga tonfall, och andra gången fråga barnen vad de tror att författaren menade i ett visst stycke. Fråga även vad de märkte särskilt i det stycket eller om ljuden de associerar med den texten.
  •  Ta en promenad i naturen – du hittar inspiration vid varje steg -blommor, insekter eller fåglar, moln som ändrar form och många, många fler. Uppmuntra barnen att ge dig information om färgerna på saker som de dras till, deras smak, lukt eller deras struktur. De är alla bra idéer för poesi. Kom ihåg att påminna barnen om att texterna inte måste rimma. Om du begränsar dem till att skriva efter vissa regler, relaterade till orden eller antalet stavelser. Så kommer deras intresse för dikter betydligt minska och begränsa deras kreativa kraft.
  • Börja en poesisamling tillsammans – skriv intressanta eller nya ord för barnet i detta häfte, ställ in ett tema för veckans dikt och ge barnen en dikt som inspiration för att hjälpa de börja på den kreativa vägen.
  • På regniga dagar, när allt verkar tråkigt, försök att skapa en dikt tillsammans. Från färgerna, för att stimulera sinnen hos barnen. Dem måste bara välja sin favoritfärg och sedan skapa en text som den nedan:

“Min färg ser ut …

Min färg luktar som …

Min färg har samma smak som …

Min färg gör samma ljud som …

Min färg känns som … ”

  • Leta efter en dikt som börjar med ditt barns namn, för att uppmuntra dem till att matcha orden och leka. Denna typ av poesi innehåller texter som börjar med var och en av bokstäverna i barnets namn. Eller skapa en speciell dikt för dig själv med ditt barns namn!
  • Skriv en dikt om ett djur tillsammans. Denna typ av aktivitet stimulerar också barnens observationsförmåga.
  • För att upptäcka sambandet mellan saker kan du skriva dikter med barnen om “Vad är under …”. Det är ett superkul sätt att stimulera deras fantasi!
  • Skapa en lista tillsammans med ord (substantiv, adjektiv, verb) som rimmar och kan användas i dikter. Barn kan använda dem för att skapa korta meningar som kan integreras i en dikt.
  • Skapa en lista med idéer för dikter, Ibland är det svårt att hitta idéer till texter. Men det är lätt att påminna barnen om att dikter kan handla om vad som helst – om familjen, om gårdagens dröm eller till och med maten till lunch.
  • Utmaningen med poesi i familjen. Detta är vår favorit! När du har fått reda på vad ditt barns favorit typ av poesi är, uppmuntra dem till att försöka skapa sån poesi. Förvandla allt till en familje utmaning , för att göra det ännu roligare och dela dikterna med varandra.

Här är vår utmaning till dig! Vilken poesi skulle du skapa baserat på våra berättelser som inkluderar Mylo, en mystisk sjöjungfru, Vinter eller ett hårt arbetande honungsbi?