5 enkla leksaker som du kan göra för ditt barn

Författare: Mylo | Datum: May 26, 2020

Leksaker är oundgängliga för alla barn – de hjälper barnen genom att utveckla deras sinne, fantasi och uppmuntra dem till att skapa och utveckla relationer med de omgivande.

Men det är ännu mer stimulerande att skapa leksaker med barnen. Du hjälper dem att utveckla sitt kreativa tänkande, hjälpa de att bygga upp något roligt och intressant. Så istället för att köpa en ny leksak till ditt barn, har vi några tips på leksaker som du kan skapa själv med saker hemifrån.

1. Dockor från strumpor

När du hittar strumpor utan par är det den perfekta tiden att skapa några dockor till ditt barn. Du behöver en liten gummisnodd, vadd för leksaker eller för kuddar, bomull eller annat mjukt tyg, två knappar, tre tussar, en tunn bit färgad kartong och lim. Knyt toppen av en lång strumpa med en gummisnodd, lämna cirka 2-3 cm fritt mot toppen. Lägg lite vadd i sockan tills den når hälen. Limma knapparna mellan gummisnodden och hälen och klistra på ett par tussar som ögon. Sedan klistra på den tredje tussen som näsa. Skär kartongen i en oval form och vik den i två delar; lägg lite lim på delarna och limma det på hälen på strumpan för att skapa dockans mun. Gör en hatt för dockan från en liten socka, lägg lite fyllning i den och sätt den på toppen av andra strumpan.

2. Skulpterade träd

Om du har träbitar, mjuk ståltråd och några färgglada träpärlor som kan glida på tråden , kan du skapa konstverk med ditt barn. Gör några hål i träbitens sidor, tillräckligt stora för att få igenom ståltråden. Ge barnet en eller flera trådstycken (3-4 är idealiska) på cirka 30-50 cm vardera, några träpärlor. Man måste sätta den ena änden av tråden i ett av hålen, sätta pärlorna på tråden och sedan fånga den andra änden av tråden i kuben. Resten är bara fantasi – låt barnet forma ståltråden som han/hon vill – allt som kommer ut ur detta spel kommer definitivt att vara en intressant skulptur!

3. Sensoriska böcker

Om du har rester av färgad filt, en nål, en liten tråd och en nål, kan du själv skapa sensoriska böcker för ditt barn. Skär filten i rutor eller rektanglar av samma storlek vardera – det kommer att vara bokens sidor. I det övre vänstra hörnet av varje sida, gör du ett litet hål så att du enkelt kan få en tråd igenom som håller sidorna ihop. Klipp olika geometriska former och sömmar på sidorna. Du kan använda olika filtfärger för detta. Skriv med en textil tuchpenna namnet på den geometriska formen på den sidan för att hjälpa barnet att känna igen orden som motsvarar formerna. För extra roligt kan du försöka skapa blommor och djur och sy på varje sida.

4. Monster av vantar

Om du hittar vantar runt huset utan par, är de perfekta för dessa leksaker. Du kan fylla dem med bomull eller annat textilmaterial för att ge dem form, sy igen öppningen  så att leksakerna behåller sin form. Sy sedan ögonen och munnen på monstret  från bitar av tyg eller knappar, och dem är redo att lekas med! Se till att sy knapparna bra om barnet gillar att bita i dem.

5. Monster av kartong

När du till exempel  har kvar tomma servett paket och färgade flaskkorkar kan du skapa några intressanta och lärorika leksaker för ditt barn. Se till att varje låda har ett hål på ena sidan. Sätt eller limma på ett vitt eller färgat papper, eller en kartong bit på sidan av lådan som du ritade ansiktet på monstret – Klipp ett hål som kommer att vara munnen. Flaskkorken kan ha bokstäverna i alfabetet på dem eller helt enkelt målas- barn måste “mata” monsteret med samma färg på locket som pappret som har används, eller mata dem vissa bokstäver. Det är ett mycket enkelt spel som hjälper dem att träna hand-ögonkoordinering.

Är du redo att skapa en ny leksak till ditt barn?