Hur du kan göra kompost om du bor i en lägenhet

Författare: Mylo | Datum: May 29, 2020

Kompost, även kallad “svartguld”, är det viktigaste tillskottet du kan ge dina växter. Det bidrar  näringsrik humus till din lilla trädgård, som stimulerar tillväxten av växter och återställer markens vitalitet. Processen av att skapa den kostar inget, den är lätt att göra och bra för miljön.

De mikroskopiska organismerna i komposten hjälper till att lufta jorden, att sönderdela organiska material för växtbruk och för att förhindra växtsjukdomar. Det är också ett naturligt alternativ till kemiska gödselmedel för växter. Med tanke på att mycket av avfallet som går till anläggningar är gjort av material som är komposterbart, hjälper det  till att minska skräp och skydda gröna och vilda områden.

Det finns några allmänna regler för att göra kompost. Alla komposterbara material är antingen kol- eller kvävebaserade i varierande grad. Hemligheten med god kompost är att bevara en fungerande balans mellan dessa två element. Din kompost bör ha mycket mer kol än kväve. En enkel tumregel är att använda en tredjedel grön och två tredjedels brun material. Det bruna materialet tillåter syre tränga in och ge näring till organismerna som lever i komposten. För mycket kväve skapar en tät, illaluktande anaerob massa som sönderdelas långsamt. God kompost hygien kräver täckning av det färska, kväverika materialet, som kan släppa ut lukt om det utsätts för naturen med kolrika material, som ofta avger en fräsch och behaglig lukt.

Kolrika material inkluderar: träpellets eller bitar, träaska, halm, hö, sågspån, barr från barrträd, tidningar, blad och kartong.

Kväve-rika material är: teblad, matrester, gräs,  växter som är plockade från trädgården, frukt- och grönsakskrot och kaffe.

Tillsätt inte rester av kött eller fisk i komposten om du inte använder en speciell behållare avsedd för detta syfte. Använd inte gamla eller sjuka växter i komposten – du kommer att sprida frön eller till och med skadedjur. Bananskal, apelsin eller persikeskal kan innehålla bekämpningsmedel och bör uteslutas från komposten.

Det finns två enkla sätt att göra kompost:

  1. Maskkompost (kompost med maskar) – Röda maskar används i små behållare för att sönderdela resterna av maten. Behållaren kan förvaras i en garderob, eller till exempel under diskbänken.
  2. “Bokashi” kompost – För denna metod används Bokashi kli för att sönderdela matavfall snabbare än traditionell kompostering (en hink med 19-20 liter kan samla kompost i 6-8 veckor från en familj av två ). Vilket gör det till en enkel metod som går att använda i lägenhet, särskilt om du har svårt att se till att maskarna i komposten överlever eller  om du är orolig för obehaglig lukt. Bokashi-metoden kan behöva en större mängd rester för kompost, inklusive kokta, ben-, mejeri- och citrusrester.

Tänk på följande när du gör kompost med maskar:

  1. Du behöver en 20-30 cm hög behållare, med en lagringskapacitet beroende på utrymmet du har och hur mycket skräp du vill förvandla till kompost. Träbehållare föredras, men du kan också använda en liten plasthink med lock, till exempel som du borrar i botten (cirka 8-12 hål räcker) för ventilation och dränering som du lägger i en annan hink.
  2. Kompost subtratet måste ha en hög absorptionsförmåga för att hålla mejmaskarna fuktiga. Den måste också ha en god potential att lösgöra, dvs inte vara väldigt kompakt och tillåta  syre finnas i dess blandning för att hjälpa daggmaskarna att andas. Sist men inte minst måste substratet ha ett lågt protein- och / eller kväveinnehåll (respektive ett högt kol-kvävekvot), med tanke på att nedbrytningsprocessen måste vara långsam och överskottet av protein leder till frisläppande av hög värme som inte hjälper maskarna.
  3. Maskarna måste matas! De äter en mängd som motsvarar hälften av sin kroppsvikt varje dag. För att mata dem kan du använda gödsel från närliggande gårdar (det kan vara från kor, får, getter, fåglar eller till och med kaniner) eller förkomposterat matavfall, tang, halm, grönsaks avfall, osv.
  4. För att använda denna kompost för dina växter måste du ta bort mejmaskar från den

För att göra Bokashi-kompost kan du följa dessa steg:

  1. Bokashi-metoden behöver speciella behållare, som är baserade på en kran för att samla vätskan från komposterings processen..
  2. Placera frukt- och grönsaksavfallet i kompost facket och strö 3-4 handfulla Bokashi-kli (kli inokulerat med anaeroba mikroorganismer) ovanpå, och stäng sedan behållaren med ett lock.
  3. Använd inte kött rester eller mejeriprodukter!
  4. Se till att avfallet du kastar är så torrt som möjligt.
  5. Bokashi-metoden återvinner matavfall en gång var tionde dag och gör det till en vätska som du kan gödsla husväxter med. Den återstående komposten kan begravas i marken, med hänsyn till att det inte rekommenderas att växternas rötter rör vid blandningen i 1-2 veckor, eftersom den är ganska surt.

Lycka till med trädgårdsskötseln!