7 skäl till varför det är bra att ta bort ogräs från din trädgård

Författare: Mylo | Datum: June 13, 2020

I naturen har varje växt sin roll, även om det är svårare för oss människor att förstå vid första anblicken. Det finns många växter som vi karakteriserar “ogräs”, men som kan användas inom mat eller medicin – maskros, våtarv, portlak eller ogräsmållor är bara några få av dem.

När vi tänker på en gröda av jordbruksväxter eller blommor i trädgården, verkar ogräs inte hitta sin plats bland dem som något bra. Det är inte bara för att de inte är så vackra som de blommor vi vill ha i trädgården, utan också för att de kan ha några negativa effekter på vad vi odlar, vare sig det är grönsaker eller blommor.

Låt oss ta reda på vad som är biverkningarna av ogräs och varför de ska tas bort från vår lilla trädgård.

1. Ogräs konkurrerar med växternas näringsämnen och vatten i jorden. Ju fler växter vi har på en liten tomt eller i krukorna i balkongträdgården, desto mindre näringsämnen kommer växterna att ha nytta av i jorden. Färre växter betyder kraftigare växter, rikare på näringsämnen och mer produktiva i detta fall, särskilt om vi pratar om grönsaker.

2. Ogräs kan blockera solljus. Växter behöver ljus för att uppnå fotosyntes för att utveckla och producera välsmakande blommor eller grönsaker. Ogräs växer vanligtvis snabbare än våra favoritblommor eller gröda växter och blockera ljuset.  Dessutom kan de stimulera ett mikroklimat (kallt på morgonen och kvällen på grund av skuggan) som inte är till nytta för grödorna – om du naturligtvis inte låter dem växa för detta syfte.

3. Ogräs tränger utrymmet som krävs för att rötterna ska växa. Grönsaker eller blommor i trädgården kan drabbas av stress under dessa förhållanden och blir mer tillgängliga för skadedjur och sjukdomar, som kan kamoufleras av deras storlek eller överflöd.

4. Ogräs kan dölja grödor, grönsaker eller blommor i din trädgård. Eftersom de växer så enkelt och mycket kan dessa växter till exempel dölja dina grönsaker eller blommor i den första fasen. Bin kommer inte att kunna pollinera dem (upptäck ett äventyr här om blommor, bin och pollinering som vi skrev för barn). Detta kan leda till en låg produktion av frukt eller grönsaker eller till och med en fullständig brist på dem,med bin som föredrar ogräs om de är i mycket stora antal.

5. Vissa ogräs kan vara skadedjur för växterna i din trädgård, så om du fortfarande vill ge plats för dem bland blommor, frukt eller grönsaker, var försiktig så att växterna du odlar inte skadas.

6. Stort antal ogräs kan underlätta skadedjurens överlevnad under vintern. Detta beror på mängden blad från dessa ogräs, som skyddar från kylan under den kalla säsongen.

7. Ogräs, såsom ogräs mållor, svinamarant eller tistlar, kan ha allelopatiska effekter på växterna runt dem, vilket påverkar deras tillväxt negativt av kemikalierna de producerar,  till exempel ett infertilt område i jorden runt dem.

Att dra ogräs ur trädgården ger oss en extra anledning att spendera tid bland våra växter, njuta av dem. Det kan till och med ha terapeutiska effekter..

Följ våra blogginlägg för att ta reda på vad som är de bästa effekterna av så kallade ogräs och hur du kan skapa balans genom permakultur. Under tiden kan du upptäcka vår bok om balans i naturen med ditt lilla barn!

Öka trädgårdsskötseln!